Monessa yrityksessä ja kotitaloudessa mietitään parhaillaan LED-valoihin siirtymistä. LED-valot ovat ylivoimaiset energiatehokkuudeltaan sekä valoteholtaan vanhanaikaisiin valaistusmenetelmiin verrattuna, ja etenkin yritysmaailmassa, jossa jaksaminen ja tuottavuus ovat avainasemassa, LED-valojen läpimurto on ollut odotettu tapahtuma.

Siirtyminen LED-valoihin ei kuitenkaan ole välttämättä täysin mutkatonta, etenkin, jos ammattilaista ei ole käytetty apuna valaistussuunnittelussa. Tässä viisi suurinta virhettä, jotka voit tehdä siirtyessäsi LED-valaistukseen.

  • Facebook
  • LinkedIn

1. Liian vähän valoa

Vaikka LED-valot ovat valoteholtaan moninkertaiset esimerkiksi hehkulamppuihin verrattuna, on niissäkin merkittäviä eroja. Kun valaistusuudistusta tehdään, tulee harkita ja laskea tarvittavan valon määrä kyseisessä tilassa, sekä valon kantavuus eri puolille tilaa. Mikäli tila on ollut aidosti hämärä ja valaisimia on ollut liian harvassa, ehkä tehokkainkaan LED-valaisin ei riitä tuomaan riittävää ja tasaista valoa. Tällöin valaisimien määrää tulee lisätä, ja ottaa käyttöön LED-valaisimet, joiden valaistusteho on riittävä mutta ei liiallinen. Näin saat tasaisen, täydellisen kirkkaan valaistuksen joka ei häikäise tai jätä nurkkia pimentoon.

2. Liikaa valoa

Ongelmalla on myös kääntöpuoli, sillä valoa voi olla myös liikaa. Jos pieneen tilaan, jossa on paljon valaisinpaikkoja, valitaan suunnittelematta runsas määrä todella tehokkaita LED-valaisimia, voi lopputulos olla leikkaussalimainen. Tämä harvoin on tavoite. Turhan tehokkaat valaisimet ovat lisäksi arvokkaampia, joten heität rahaasi hukkaan. Erilaisissa tiloissa toimii eritasoinen valaistus, voit lukea lisää suositelluista lux-määristä tästä.

  • Facebook
  • LinkedIn

3. Häikäisevä valaistus

Vaikka valon määrä olisi sopiva, jos valaisimet on valittu summamutikassa tai niiden sijoittelu ei ole ollut suunnitelmallista, valot saattavat häikäistä häiritsevästi. Valaisin tulee valita tilan mukaan – jos tilassa katsotaan usein ylöspäin, valaisimen täytyy olla matala-arvoinen häikäisyltään. Matalankin häikäisytason LED-valaisin saattaa kuitenkin häikäistä, jos se on sijoitettu esimerkiksi liian lähelle seinää tai kaappia. Maallikon on vaikea ennakoida häikäisymääriä, ja ammattilaisen apu on usein tervetullutta.

4. Väärän sävyinen valaistus

LED-valoja saa lukuisissa eri sävyissä esimerkiksi pinnoituksilla, mutta yleisimmät sävyt ovat neutraali sekä lämmin valkoinen. Tiloissa, joissa virkeystasot ovat avaintekijänä ja työskentelyn tulee olla tuottoisaa, on syytä suosia päivänvalomaista neutraalia valaistusta. Tiloissa, joissa pääasiallinen tavoite on rentoutuminen ja rauhoittuminen (esim. makuuhuone tai spa) voi lämpimämpi valosävy olla parempi valinta. Helpoimmalla pääset, kun valitset epävarmoihin tiloihin valaistuslämpötilaltaan säädettävät LED-valot.

  • Facebook
  • LinkedIn

5. Huonolaatuinen valaistus

LED-valaisimia löytyy tänäpäivänä liki joka hintaluokkaan, ja niitä voi tilata ympäri maailman. Vaikka tämä kuulostaa helpolta, se sisältää myös ongelman. Gallium-yhdisteet joista LED-valot valmistetaan eivät ole tasalaatuisia, ja sävyeroja voi toisinaan syntyä jopa saman tuotantolinjan valaisimiin. Arvostetuimmilla valaisintoimittajilla laaduntarkkailu on hyvää ja variaatio on minimaalista, mutta villeiltä markkinoilta ostaessa saatat saada kaksi samaa valaisinta, jotka ovat täysin erisävyisiä keskenään. Tämänkaltainen tilkkutäkki -efekti harvoin on se toivottu lopputulos, ja reklamointi toiselle puolelle maailmaa voi olla haastavaa. Tästä syystä turvallisin valinta on suosia pohjoismaisia valaisintoimittajia, joiden laaduntarkkailu on tehokasta ja tuotetakuu kunnossa.