Kylpyhuoneen valaistus on monen tekijän summa.  Kylpyhuone, aka kylppäri on valaistukseltaan usein haastava kohde, joka vaatii myös suunnittelijalta – niin tilojen kuin valaistuksen puolesta – hyvää pelisilmää ja ymmärryskykyä. Kylpyhuonetta käyttää kuitenkin koko perhe, ja siellä pitää onnistua monenmoiset arjen tapahtumat aina rentoutumishetkistä ammeessa tai saunassa aamuiseen meikkaamiseen ja hiustenlaittoon.

Mitä siis olisi hyvä huomioida kun tavoitteena on onnistunut ja monipuolinen kylpyhuoneen valaistus?

1. Perusasiosita huolehtiminen. Kylppärissä käydään pääasiassa peseytymässä ja helpottautumassa, ja näihin toimenpiteisiin tarvitaan sopiva yleisvalo. Kukaan ei halua katsella kaljamahojaan tai selluliittejään leikkaussalivalaistuksessa, mutta ympärilleen on silti nähtävä suhteellisen hyvin. Satsaa siis kunnolliseen yleisvalon tasoon, se helpottaa sinua arjen askareissasi.

  • Facebook
  • LinkedIn

2. Rentoutuminen. Onko edessä rauhallinen saunailta puolison kanssa? Ellei ihan villiksi heittäydytä ja mennä kynttilöiden voimalla, vaatiii tilanne valaistukselta sopeutumista rentoon tunnelmaan. Hyvä tapa luoda häikäisemätön tunnelmavalaistus on epäsuora valo, eli esimerkiksi valolistojen sijoittaminen niin, että ne valaisevat epäsuorasti vaikka peilin, paneelin, lauteiden tai muun takaa. Epäsuora valo toimii sisustuselementtinä myös yleisvalon kanssa, mutta etenkin omalle katkaisijalleen asennettuna se toimii mainiosti tunnelmavalaistuksena rentoutumishetkissä.

3. Aamutoimet. Tässä miehet pääsevät helpolla, ja pelkkä yleisvalo saattaa riittää aamufixiin. Jos taloudessa on kuitenkin hieman enemmän aikaa ulkonäköönsä käyttäviä miehiä tai naisia, olisi äärimmäisen tärkeää huolehtia hyvästä kampausvalosta, sekä myös peilien muunneltavuudesta niin, että on mahdollista nähdä itsensä myös takaapäin. Jokainen nainen tietää kuinka turhauttavaa on meikata tihrustaen hämärässä tai liian keltaisessa valossa, vain huomatakseen, että ulkona näytät lähinnä Umpa-Lumpalta. Huolehdi siis että kylpuhuonetiloissasi on mielellään erillinen meikkausvalo, joka on mahdollisimman neutraali väriltään sekä riittävän tehokas huolellisen jäljen aikaansaamiseen. Happy wife, happy life!

  • Facebook
  • LinkedIn

4. Sisustus. Onko kylpyhuoneesi itsessään jo todellinen masterpiece? Huolehdi silloin siitä, että valaistuksesi korostaa kylppärisi elementtejä. Jos kaakeli on erikoista tai esimerkiksi muodokas pinnaltaan, on tätä hyvä huomioida omalla valoratkaisullaan joka korostaa sekä kaakelin väriä, että muotoeroja. Epäsuora valaistus toimii usein myös tässä tapauksessa loistavasti. Mikäli tilasi ovat isot ja kylppäriin mahtuu myös esimerkiksi taidetta, huolehdi myös tälle toimiva kohdevalaistus kuntoon. Jotkut pitävät tähtitaivasmaisesta katosta esimerkiksi kylpyammeen päällä, toiset haluavat valaista tilan perinteisen näköisillä valaisimilla. Kaikki käy, kunhan valon määrä ja kohde on laskelmoitu.

  • Facebook
  • LinkedIn

…ja vielä kirsikkana kakun päällä…

5. Lapset. Löytyykö perheestä lapsia? Mikäli lapset ovat vielä vauvaiässä, hoitopöytä on hyvä sijoittaa hyvän yleisvalaistuksen alueelle. Älä laita pöytää esimerkiksi epäsuoran valon tai kohdevalaistuksen alle, sillä vauvasi ei varmasti ilahdu kovasta häikäisystä. Voit tarvittaessa asentaa erillisen lisävalon pöydän viereen, mutta helpoiten homma onnistuu hyvässä ja häikäisemättömässä led-valoin toteutetussa yleisvalossa. Kun lapset ovat hieman vanhempia, hyvän yleisvalon sääntö edelleen pätee, jotta sotkut saadaan putsattua ja peseytymistä opeteltua. Illalla, hampaanpesun yhteydessä voi jo käyttää pelkkää epäsuoraa valaistusta rauhoittamaan tilannetta. On myös hyvä harkita liiketunnistimilla toimivia valaisimia, jos lapsilla on tapana jättää valot usein päälle.  Lisää lapsiperheen kodin valaistuksesta voit lukea tästä. 

Nämä asiat muistaen pääset jo pitkälle, kun tavoitteena on hyvä ja toimiva kylpyhuoneen valaistus.