Kaipaatko kesän puutarhajuhliin tehokasta lisävaloa? Oletko miettinyt, miten selvitä kesän pimenevistä illoista ulkona? Tuoko pimeä talvi omat haasteensa ulkona liikkumiseen? Toimiiko valaistus hyvin kesällä, mutta talvella ei? Lue tästä vinkit valaistuksen parantamiseksi.

Suomen oloissa on ulkovalaistusta suunniteltaessa hyvä ottaa huomioon pimeys ja kylmyys, sillä illat alkavat pimetä nopeasti kesän vasta päästessä alkuun.

Valaistuksen tulisi siis toimia jokaisena vuodenaikana. Monipuolisen ja toimivan ulkovalaistuksen saa aikaan käyttämällä LED-valoja, koska ne ovat pitkäikäisiä ja kestävät hyvin kylmää.

  • Facebook
  • LinkedIn
LED-valonheittimien avulla saa aikaan hienoja valoefektejä kesän pimeinä iltoina.

LED-valonheittimet – tehokasta lisävaloa

Tässä tekstissä keskitymme kertomaan, miten valaista ulkotilat LED-valonheittimien avulla. Valaista voit muun muassa terassin, ulkoseinät, pihakäytävät, istutukset ja muurit.

Valaisimet voi asentaa toimimaan joko katkaisimesta, ajastimella tai liiketunnistimen kautta. Ota yhteys sähköalan ammattilaiseen asennusta suunniteltaessa.

Ympäristön ollessa hämärä tai pimeä, on suositeltavaa käyttää valaisinta, joka ei päällä ollessaan häikäise. Talvella lumi heijastaa valoa ja lisää valaistuksen ”tehoa”.

Sopiva valon määrä tunnelmavalaistuksiin ulkotiloissa on kymmenen luksin molemmin puolin. Tämä on huomattavasti matalampi kuin sisätilojen yleisvalaistuksessa käytettävä 200-300 luksin voimakkuus.

Terassin valaistus

Tehokasta lisävaloa saa helposti LED-valonheittimien avulla. Terassin valaistuksessa on suositeltavaa käyttää suuren avauskulman valonheittimiä, jolloin yksi valaisin pystyy tuottamaan suuren määrän valoa ison valonsäteensä avulla. Samalla kulkuturvallisuus ja tunnelma paranevat.

Julkisivut toimivat usein osana terassin valaistusta.

Pääsisäänkäynti on usein julkisivupuolella ja sen kohdalla tulee olla riittävästi valoa. Oven aukaisu, kenkien puhdistus ja muu toiminta ovialueilla onnistuvat vaivattomasti.

Huomiota kannattaa kiinnittää myös mahdollisiin lähistöllä sijaitseviin katuvaloihin, jotka saattavat tuoda lisävaloa pihaan. Talon numeron on oltava selkeästi näkyvissä.

  • Facebook
  • LinkedIn
Lähistöllä olevat katuvalot ja muut mahdollista lisävaloa tuovat valonlähteet on hyvä ottaa huomioon.

Muut alueet

Käytävät, istutukset ja muurit

Toisin kuin terassin valaistuksessa, on esimerkiksi puiden valaistuksessa suositeltavaa käyttää pienen avauskulman valonheitintä. Valonsäde pystyy näin valaisemaan koko puun mitan ruohonjuuritasosta aina latvaan asti.

Liiketunnistin

Käytävien ja joskus myös muurien valaisussa on järkevintä käyttää sensorilla (tunnistimella) toimivaa, kääntyvää LED-valonheitintä. Näiden ominaisuuksien ansiosta saadaan aikaan hienosti, tasaisesti ja automaattisesti toimiva valaistus.

Muut tekniikat

Ajastin ja katkaisin

Katkaisimella saadaan helpoiten kytkettyä päälle jatkuvasti tarvittavat valot. Sen sijaan ajastimen avulla on mahdollista ottaa esimerkiksi korostus- ja julkisivuvalot pois päältä yön ajaksi.

Hämäräkytkin

Ulkovalaistukseen on suositeltavaa asentaa myös hämäräkytkin. Valot syttyvät esimerkiksi silloin, kun ulkovalon määrä on alle 30 luxia.

  • Facebook
  • LinkedIn
Oikeanlaisen valaistuksen ansiosta liikkuminen on helppoa myös pimeällä.

Mitkä tekijät vaikuttavat omaan valintaasi?

Ensin on hyvä miettiä valaistavan kohteen valaistustarpeita ja sitä, vaaditaanko valolta enemmän toiminnallisuutta vai koristuksellisuutta?

Esimerkiksi sisäänkäyntien ja käytävien valaistuksissa vaaditaan enemmän käytännöllisyyttä, joka auttaa hahmottamaan tilan, osoittamaan reitin ja lisäämään turvallisuudentunnetta. Koristuksellisessa valaistuksessa voidaan miettiä enemmän sitä, minkälainen ilme halutaan ja onko tarvetta korostaa juuri tiettyjä yksityiskohtia valaistavassa kohteessa? Minkälainen valokuvio halutaan ja minkälainen valaistava pinta on kyseessä? Myös valon suunta on hyvä miettiä etukäteen. Kun olet hahmottanut valaistusta kaipaavat alueet, on järkevää hyödyntää ammattilaisen apua oikeantyyppisen valaisimen valinnassa.