Kodin valaistus on asia johon löytyy yhtä monta mielipidettä kuin toteuttajaa.  Mutta, kun kahden hengen perhe muuttuu kolmihenkiseksi, heräävät vanhempien suojeluvaistot yleensä reagoimaan mitä kummallisimpiin ärsykkeisiin aina pöydänkulmista porrasväliköihin ja kaapinkahvoihin.  Vaikka suurin osa huolesta onkin aiheellista ja perusteltua ja kotiympäristö on ehdottomasti tärkeää muokata lapsiystävälliseksi,  voi toisilla joskus hieman vierähtää liioittelun puolelle, ja muksu puetaan pampershaalariin päästä varpaisiin oli sijaintina leikkipuisto tai pinnasänky. Tärkeää on kuitenkin ymmärtää, että turvallinen kasvuympäristö ei tarkoita pumpulissa varttumista.  Meistä jokainen muistaa lapsuudestamme hetkiä jolloin on kolahtanut ja kovaa – silti olemme liki täysijärkisinä tässä pohtimassa omien lastemme turvallisuutta.

  • Facebook
  • LinkedIn

Kun puhumme pelkästään kotiolojen järkevästä ja oikein mitoitetusta turvallisuuden maksimoimisesta, on otettava huomioon muutama tärkeä seikka:

1. Ymmärtääksesi paremmin lapsen maailmaa, konttaa kotisi läpi lapsen korkeudelta. Näin tunnistat aidot vaaratekijät juuri sinun lapsesi ikäluokalle.

2. Poista roikkuvat liinat ja raskaat esineet esimerkiksi pöytien päältä.

4. Huolehdi lapsilukoista, esteistä, turvaporteista ja suojuksista.

5. Tarkista kotisi materiaalit ja valaistus.

Koska muista listan aiheista löytyy yllin kyllin informaatiota lukuisista lähteistä, keskitymme nyt lapsiperheen kodin oikeaoppiseen valaistukseen.

  • Facebook
  • LinkedIn

Kodin valaistus lapsiperheeseen – mitä minun tulee miettiä?

Aikuisena on vaikea samaistua lapsen näkökulmaan maailmasta. Lapsi opettelee ympäristönsä hahmottamista, liikkumista, ymmärtämistä ja erehtymistä polviesi korkeudella. Jotta lapsesi kokee olonsa turvalliseksi ja uskaltaa etsiä rajojaan, on tärkeää, että kodin valaistus luo tähän mahdollisuuden karsimalla pimeät nurkkaukset ja lapsen silmään epäilyttävät alueet. Kohdennettu valaistus tasaisen valon sijaan voi luoda lapselle pakkomielteenomaisia kiinnostuksenkohteita, jos esimerkiksi hämärähkössä huoneessa valaistusta on pääasiassa käytetty kirjahyllyn, huonekasvien tai television taustan valaisemiseen. Muistathan myös, että lapsi katsoo maailmaa ylöspäin kommunikoidessaan kanssamme, ja on siksi  tärkeää, että kodin valaistus ei ole lasta häikäisevä. Ihanteellinen valo taaperoperheeseen onkin tasainen ja kirkas, hyvän värintoiston omaava häikäisemätön neutraali valaistus.

Kun vauhti vanhetessa kasvaa ja jalat kantavat kauemmas, on erityisen haastaville kohteille kuten portaille annettava erityistä huomiota. Hyvä porrasvalaistus helpottaa lapsen oppimista ja luo varmuuden tunnetta liikkumiseen, etenkin hämärässä. Kodin valaistusta suunniteltaessa on järkevää miettiä yövalaistukseksi esimerkiksi liiketunnisteista jalkalistavalaistusta lastenhuoneen ja vanhempien makuuhuoneen välille, osoittamaan turvallisen reitin äidin syliin jos hätä iskee.

  • Facebook
  • LinkedIn

On hyvä huomioida että valaistuksen suunnittelu lapsiperheen tarpeita varten ei ole ainoastaan turvallisuustekijä, vaan myös arjen sujuvuuden kannalta suuri helpotus. Tänäpäivänä valaisimet saa useimmiten himmennettävinä versioina joissa voi lisäksi olla värilämpötilan säätömahdollisuus. Evoluution ansiosta lastemme, kuten meidänkin, mielemme virkistyvät ja energiatasot nousevat neutraalin kirkkaassa, päivänvalomaisessa ympäristössä. Valtaosa ledeistä tarjoaa nimenomaan tämän valaisuvaihtoehdon, joka onkin ledin ominaisuuksista tärkein. Illan lähestyessä ja nukkumaanmenoajan koittaessa päivänvalo ei kuitenkaan palvele tarkoituksiamme, vaan valaistusta kannattaa himmentää illan edetessä vastaamaan luonnon sykliä. Mikäli valaisimesta löytyy myös värilämpötilan säätö, on ehdottomasti järkevää valita iltavalaistukseksi lapsia luonnollisesti rauhoittava lämpimämpi valosävy. Näin saat lapsesi, sekä itsesi, helpommin ja nopeammin unten maille.