Apteekin valaistus on usein huomaamaton, avustava, ohjaava ja ekologinen. Apteekkiympäristössä asioi puolikuntoisia kuluttajia, joiden keskittymiskyky oikean tuotteen etsintään voi olla heikentynyt. Miten optimaalinen valaistus sitten toteutetaan apteekkiympäristössä niin, ettei se häikäise, mutta tarjoaa kuitenkin parhaan mahdollisen näkyvyyden tuotteita etsiville kuluttajille?

  • Facebook
  • LinkedIn

1. Valon määrä

Apteekin valaistusta suunniteltaessa kaikki lähtee riittävästä valon määrästä mukavan asiakastilanteen luomisessa. Tuotteita on paljon, ja hyllyt nousevat usein liki lattiatasosta katonrajaan. On tärkeää huomioida kaikkien tuotteiden tasainen näkyvyys valaistuksella, jonka valoteho riittää valaisemaan tuotteet aina alimmalta hyllyltä ylätiloihin asti, jättämättä varjoalueita tai epämääräisiä katveita. Valaisimen voimakkuusvaatimukset riippuvat valaistavan tilan korkeudesta ja pohjakuvasta.

2. Valaisimien sijoittelu

Valon määrään ja näkyvyyteen vaikuttaa myös valaisinten järkevä, suunnitelmallinen sijoittelu. Siirryttäessä LED-valaistukseen valaisimien määrää voi laskea loisteputkivalaistukseen verrattuna mikäli valon määrä on ollut riittävä, mutta useimmiten valaisimia käytetään yhtä paljon niin, että valon määrä kasvaa. Valaisinten sijoittelussa tulee huomioida pohjakuva, kampanjatuotteet, asiakaspolun ohjaus sekä varjoalueiden ja häikäisyn minimoiminen.

  • Facebook
  • LinkedIn

3. Häikäisy

Puolikuntoisten kuluttajien kanssa asioidessa on tärkeää olla tuottamatta ylimääräisiä ärsykkeitä. Tästä syystä sekä valaisinten sijoittelussa että valaisinmallin valinnassa tulee kiinnittää huomiota häikäisyn vaaraan. Häikäisyä syntyy sekä suorana häikäisynä valaisimesta, että puutteellisen suunnitelun kautta heijastumina seinistä ja hyllyistä. Häikäisyn riskin minimoimiseksi valaisinmallin on hyvä olla häikäisyluokaltaan alhainen.

4. Valaisimen värisävy

Puhumme usein siitä, kuinka päivänvalomainen, yli 5000K valonsävy pitää ihmiset virkeimmillään ostotapahtumassa. Apteekkiympäristössä tilanne on kuitenkin hieman poikkeava johtuen apteekkien usein kliinisen valkoisesta ulkoasusta sekä lääkepakettien vaaleista sävyistä. Mikäli valaistuksen ei toivota tuottavan hyvin kylmän sinertävää ympäristöä, on apteekeissa järkevää valita valaisimen värisävyksi noin 4000 kelviniä. Näin valkoiset sävyt eivät käy liian kylmiksi, mutta pysyvät kuitenkin kirkkaan valkoisina kellertymisen sijaan. Lue lisää valaisimien värisävyistä tästä. 

  • Facebook
  • LinkedIn

5. Valaisimen värintoistoindeksi

Lääkepaketit tunnistetaan usein niiden ulkonäöstä, ja siksi onkin tärkeää, että kuluttaja löytää helposti etsimänsä paketin tuhansien tuotteiden joukosta. Kun valaisimet on valikoitu korkean värintoistoindeksin malleista, näyttävät tuotteet mahdollisimman realistisilta pakkausvärien toistuessa oikein. Tämä vähentää asiakkaiden tarvetta palveluun ja parantaa ostokokemusta. Lue lisää värintoistoindeksistä tästä.

Olemme toteuttaneet lukuisien apteekkien valaistuskokonaisuuksia ympäri Suomen. Jos tarvitset apua projektissasi, ota yhteyttä, ja autamme parhaamme mukaan. Voit myös perehtyä LED-valaistuksen hyötyihin tästä.