Halogeenilamput ovat valaisseet kotimme, toimitilamme, kauppamme ja katumme yli viidenkymmenen vuoden ajan. Nyt, vuonna 2018, on kuitenkin tullut halogeenin aika himmetä ja tehdä tilaa ekologisemmille vaihtoehdoille – tarkemmin sanottuna LED-valaisimille.
Kuten tyypillistä, muutoksen aallonharjalla ovat jo vuosia ratsastaneet innovaatioiden testaajat, jotka ovat omaksuneet LED-valaisimet arkikäyttöön niin koti- kuin yritysympäristöissäkin. Massamuutokset kuitenkin vaativat toisinaan kannustimia, ja EU onkin asettanut halogeenivalaisimien myynnille alueensa kattavan kiellon ohjatakseen eurooppalaisia kohti ekologisempia valaistusvaihtoehtoja. Tiettyjen halogeenilamppujen EU:n laajuinen myyntikielto astui voimaan 1.9.2018. Kielto on kuitenkin pehmeästi laskeutuva – olemassa olevat halogeenilamppuvarastot saa myydä loppuun, eikä kielto koske (vielä) aivan kaikkia valonlähteitä esimerkiksi kodinkoneissa tai muussa elektroniikassa. Tavallisen tallaajan lamppuostokset kuitenkin menevät päätöksen johdosta lähivuosina uusiksi.
Miksi EU päätyi kieltämään halogeenilamput alueellaan?
Halogeenivalaisimet ovat palvelleet etenkin tunnelmallista valaistusta arvostavaa kuluttajaa uskollisesti koko olemassaolonsa ajan. Painavin syy halogeenilamppujen myyntikieltoon ja siirtymiseen kohti LED-valaisimia onkin ekologisuudessa, ei käytännöllisyydessä – vaikka LED-valaisimet ovatkin myös käytännöllisyytensä puolesta valovuosia halogeenilamppuja edellä.
Painavin syy pakotteisiin lienee energiankulutuksessa, sillä LED-valaisin kuluttaa noin viidesosan halogeenivalaisimen syömästä energiasta. Luopumalla halogeenilamppujen valmistuksesta karsitaan peräti 15 miljoonaa tonnia hiilipäästöjä, joka vastaa esimerkiksi koko Portugalin vuotuista energiankulutusta! Siirtymisen pitkäikäiseen LED-valaistukseen odotetaan laskevan kuluttajien valaistuskustannuksia yli sadalla eurolla vuosittain, vaikka LED-valaisimien hankintakustannukset ovatkin halogeenilamppuja korkeammat.
Kuten asiaan kuuluu, on uudistus kerännyt myös vastarintaa. Yleisimmät vastaväitteet koskevat nimenomaan LED-valaisimien hankintakustannuksia ja pelkoja kasvavista kuluista. LED-valaisimet ovat kuitenkin asiantuntijoiden mukaan maksaneet itsensä takaisin energiansäästön kautta jo ensimmäisen käyttövuotensa aikana. Kun LED-valaisimien käyttöikä lisäksi lähentelee 50000 tuntia, kestää yksi valaisin kotioloissa jopa kymmeniä vuosia!
Toinen LED-valaistusta vastaan taisteleva joukko ei usko LED-valaisimien mahdollisuuksiin tuottaa tunnelmallista valaistusta, vaan valon uskotaan olevan kovaa, kylmää, jopa sinertävää. On totta, että yksi LED-valaisimien suurimmista hyödyistä on nimenomaan päivänvalomaisen, realistisen valaistuksen luominen, johon halogeeneilla on hyvin vaikeaa päästä. LED-valaisimia löytyy kuitenkin jokaisessa lämpö- ja värisävyssä, ja usein valaisimissa on myös värilämpötilan säätömahdollisuus, jolloin käyttäjä voi itse säätää valaisimensa loistamaan joko lämpimänä tai neutraalina, himmeästi tai hyvin kirkkaasti. Tähän eivät halogeenilamput kykene.
Miksi valaistuksen ekologisuus on EU:lle tärkeää?
Suuri osa (40%) EU:n jäsenvaltioiden energiankulutuksesta uppoaa rakennuksiin. Tästä potista valaistuksen osuus on noin 15%. Tämä tarkoittaa, että valaistus on vastuussa jopa suuremmasta hiilijalanjäljestä kuin lento- ja laivaliikenne yhteensä! Kun keskitymme syyllistämään dieselautoilijoita, matkailijoita ja pakasteet pieneen pussiin pakkailijoita, ummistamme silmämme täysin painaessamme katkaisijasta halogeenilampun päälle.