On taas se aika vuodesta kun jouluvalot koristavat naapurustoja, tuoden pienen valonpilkahduksen ja lämpimän tunnelman joulukuisiin, pimeisiin iltoihin. Jouluvalot jakavat moninaisuudessaan väestön mielipiteitä rankastikin, ja koska makuasioista ei sovi kiistellä, on jokainen täysin oikeutettu valintansa mukaiseen juhla-ajan valaistukseen. Jos kuitenkin haluat erottua positiivisesti joukosta, sinun on hyvä kiinnittää huomiota kuuteen virheeseen, jotka voit jouluvalaistuksessa tehdä:
1. Liikaa valoja
Amerikkalaishenkinen, äärimmäisen runsas, värikäs ja kenties laulava valaistus figuureineen saattaa toimia rapakon toisella puolella, mutta suomalaiseen mentaliteettiin se on usein hieman päällekäyvä. Jenkkilän naapurustokilpailujen inspiroimat, toinen toistaan näyttävämmät joulupihat ovat toki hauskoja, mutta synkässä Suomessa räikeät julkisivut voivat olla hieman kulmakarvoja nostattavia. Jos haluat nimenomaan leikitellä valaistuksella humoristisella otteella, tämä tyyli ikkunoihin kiipeävine joulupukkeineen ja tanssivine lumiukkoineen palvelee sinua varmasti. Jos taas haluat pysyttäytyä tyylikkyydessä, unohda amerikkalaistyylinen valaistus.
2. Liian vähän valoja
Valaistusta ei tarvitse toki toteuttaa ollenkaan, ja se on täysin OK. Jos kuitenkin lähdet projektiin, kannattaa kiinnittää huomiota jouluvalojesi laatuun. Mikäli narusta roikkuu muutama onneton lamppu, joista niistäkin puolet on sammuksissa, voi lopputulos olla hieman aneeminen. Mikäli käytössäsi on vain yksi hennohkonlainen valonauha, kannattaa harkita sen sijoittamista esimerkiksi lyhdyn sisään, jolloin tunnelma muuttuu kolkosta kotoisan lämpöisäksi ja minimalistisen tyylikkääksi.
3. Liian värikkäät valot
Suomalaiset valaistus- ja sisustustrendit ovat yleensä melko yksinkertaisia ja rauhallisia, ja tämä tyyli miellyttää silmäämme myös jouluvalaistuksessa. Vaikka puna-viher-keltaiset valaistukset voivat näyttää hauskalta Thaimaan palmujen alla, ne harvemmin näyttävät hyvältä koto-Suomessa. Jätä suosiolla moniväriset jouluvalot kaupan hyllylle, ja valitse sen sijaan valkoisen eri sävyistä. Voit luoda suurta muutosta tunnelmaan valitsemalla joko kylmän- tai lämpimänvalkoiset valaisimet. Parhaiten kylmässä talvimaisemassa toimivat nimenomaan pehmeämmän valkoisen sävyt. Muutosta valaistukseesi saat myös valitsemalla erimuotoisista lampuista ja esimerkiksi pallovallonauhoista. Jos välttämättä haluat valaistukseesi väriä, valitse yksi värisävyistä, ja toteuta valaistuksesi sillä, yhdistelemättä esimerkiksi punaista ja sinistä keskenään. Jos sinulla on hyvin silmää koristelulle, voit kuitenkin saada valkoista ja esimerkiksi punaista yhdistelemällä tunnelmallisen valaistuksen aikaiseksi. Varmin valinta on kuitenkin mennä valkoisella, tai valita yksi sävy yhteen tilaan.
4. Soivat tai vilkkuvat valot
Naapurisovun kannalta voi olla parasta jättää joulua kohti aina vain väsähtäneemmin “Jouluyötä” soittavat tai psykedeelisesti välkkyvät valaisimet suosiolla kauppaan – ellet tietysti halua naapurisi muuttavan.
5. Valokaapelit
Niin, ne valokaapelit. Valokaapeleiden käyttöä onnistuneessa jouluvalaistuksessa on vaikeaa perustella. Kuusen tai parvekekaiteen ympärille kietaistu kaapeli kun ei vain missään tilanteessa näytä tyylikkäältä. Ainoa käyttökohde valokaapeleille on esimerkiksi omakotitalon ovenpielien korostaminen, tai epäsuoran valaistuksen luominen. Muussa tapauksessa, jätä valokaapeli kauppaan.
6. Jouluvalot huhtikuussa
Jouluvalojen käyttö ympäri vuoden on tyylitietoiselle valaisijalle no-no. Jos haluat valaista kotiasi “talvivaloin”, muuta tyyliä selkeästi loppiaisen jälkeen. Poista jouluhenkisyys mahdollisuuksien mukaan ja leikittele valaistuksella sisustuksen osana. Esimerkiksi pallovalaisimet tai lyhtyjen ja maljakoiden sisälle asetetut valot ovat kauniita ympäri vuoden. Pihakasvillisuutta voi valaista esimerkiksi kohdevalaisimin, ja kodin julkisivussa käyttää epäsuoraa valaistusta. Jos kuitenkin pidät jouluvaloistasi ja ne tekevät kodistasi mielestäsi kotoisamman, olet täysin oikeutettu pitämään jouluvalot päällä juuri niin pitkään kuin haluat.
Näillä vinkeillä saat jouluvalaistuksestasi tyylikkään ja aikaa kestävän. Muistetaan kuitenkin, että valaistustyyli on lopulta vapaa, ja se, mikä palvelee sinua parhaiten, on sinulle varmasti toimivin ratkaisu. Oikein hyvää joulun odotusta!