Mikä on kelvin-arvo, ja mitä merkitystä sillä on? Valaistuksen kanssa pelaillessa tulee vastaan useita erilaisia termejä, joita maalikko ei välttämättä tunne, mutta jotka vaikuttavat merkittävästi valaistuksen ja valaisemasi tilan tunnelmaan. Tämänlaisia termejä ovat esimerkiksi lumen, lux, ja kelvin. Puhumme lumeneista ja luxeista enemmän toisessa kirjoituksessa, ja tänään keskitymme kelvineihin.
Mikä merkitys valaisimen kelvin-arvolla on valaistuksesi kannalta?
Valaisimen kelvin-arvo (K) kertoo valaisimen värilämpötilan asteikolla tuhannesta kymmeneentuhanteen. Pienen kelvin-arvon valaisin tuottaa lämpimän kellertävää valoa, kun taas suuren kelvin-arvon valaisimen valo on kirkasta tai sinertävää. Kelvin-arvon noustessa valaistuksen lämpötila siis muuttuu kellertävästä siniseen. Esimerkiksi halogeenilampun kelvin-arvo on n.3000K, ja päivänvalon n.5500K. Valitessasi oikeaa LED-valaisimien värilämpötilaa omaan tilaasi, sinun tulee miettiä, minkälaisessa käytössä tila on.
1. Oleskelutilat kotona
Kotitiloissa, etenkin rentoutumiseen tarkoitetuilla alueilla, suositaan usein matalan kelvin-arvon valaisimia luomaan kotoista tunnelmaa (2500K-3500K). Tällöin valo muistuttaa hehkulampun valoa, mutta on normaalisti LED-valaisimilla toteutettuna huomattavasti tehokkaampi. Tämäkin on kuitenkin kaksipiippuinen asia, sillä aamutuimaan kodinkin valaistuksen olisi hyvä olla virkistävän viileä, kuten päivänvalo – n.4000-5500 kelviniä. Iltaa kohti valaistuksen sävyä on hyvä muuttaa lämpimämmäksi. Paras ratkaisu onkin asentaa kotiin valaisimet, joiden värilämpötilaa voit muuttaa tarpeen vaatiessa.
2. Työskentelytilat ja harrastustilat
Työtiloissa sekä tiloissa, joissa harrastetaan, virkeystilat ovat avainasemassa. Paras värilämpötila työskentelytiloihin liikkuukin päivänvalon kanssa samoissa lukemissa, n.5500 kelvinissä, joka on tutkimuksissa osoitettu parhaiten työtehoa ylläpitäväksi värilämpötilaksi. Toki myös valaistustehon tulee riittää, ja yhdessä oikean värilämpötilan kanssa luot työn kannalta optimaalisimman ympäristön. Huolehdi myös hyvästä värintoistoarvosta, jos työsi kannalta on tärkeää, että värit esittäytyvät totuudenmukaisina.
3. Julkiset tilat
Julkisissa tiloissa on tapana käyttää työtilojen kaltaisia kelvin-arvoja, vaikka tiloissa ei välttämättä vaaditakkaan äärimmäistä tarkkuutta tai pirteyttä. On kuitenkin koettu, että liikkuminen ja asiointi on sujuvampaa päivänvaloa vastaavassa valaistuksessa.
4. Ulkotilat
Monet ovat huomanneet, että teiden valaisulämpötilat ovat muuttuneet radikaalisti viimeisen vuosikymmenen aikana. Aiemmin oli tapana valaista tiestöt hyvinkin pienen kelvin-arvon valaisimilla, koska uskottiin, että lämmin valo tuo autoilijan kannalta oleellisimmat tekijät, kuten montut ja esteet, paremmin esille. Nykypäivänä teiden valaistus on kuitenkin toteutettu useammin korkeamman kelvin-arvon valaisimilla, joilla näkyvyys on parempi, mutta esimerkiksi monttujen varjot eivät ole aivan yhtä selkeät. On oma makuasiasi, kummalla tavalla haluat valaista esimerkiksi pihatiesi. Myös puutarhan valaisussa kysymys on lähinnä makuasiasta – haluatko luoda tunnelmaa, toistaa kasvien värejä mahdollisimman hyvin, vai ainoastaan valaista toiminnallisuuden kannalta.