Suomalainen valaistusmuoti on hieman poikkeavaa maailma vallitsevista trendeistä, kuten niin moni muukin asia täällä syrjäisessä pohjolassa. Trendit iskevät meihin monesti hieman jälkijunassa, ja muutenkin hieman ”hiottuina”, rauhallisempina versioina kuin maailmalla. Suomalainen arvostaa luonnon muotoja ja materiaaleja, ja usein kotiin halutaan hakea keskikesän auringon tai ehkä aurinkoisen pakkaspäivän valotunnelmaa.
Suomalainen valaistusmuoti on vaihtelevista trendeistä huolimatta yksinkertainen, raikas, kenties melko tunnelmallinen, eikä kovin suuresti huomiota herättävä. Valaistustyyli jatkaa suomalaisen designin eleetöntä, sulavaa ”flowta”, jota jo Alvar Aalto aikanaan suosi. Materiaaleina valaisimissa käytetään mielellään puuta ja muita luonnon elementtejä, ja muotokieli saa sekin inspiraationsa usein metsästä tai hangesta.
Epäsuora valaistus on myös suomalaisen aisteja hivelevää, sillä se korostaa tilojen muotoja ja materiaalivalintoja yksinkertaisesti ja persoonallisesti. Epäsuoraa valaistusta suositaan yhtälailla koti- kuin julkisissakin tiloissa sen muunneltavuuden ja tyylikkyyden vuoksi.
Vaikuttavuutta ilman pröystäilyä
Suomalainen pitää siitä, että saa valaistuksesta vaikuttavan ilman ”pröystäileviä” valaisimia, kuten kattokruunuja. Itä- ja etelänaapureissamme suunta on aivan toinen, ja kuten arkkitehtuurissakin, mitä näyttävämpi ja kookkaampi valaisin tai valaistuskokonaisuus, sitä parempi! Vastaan voi tulla valtavia, punakristallisia kattokruunuja, äärimmäisen vaikuttavia valotaideteoksia, kultaisia lyhtyjä ja muita rönsyileviä kokonaisuuksia. Suomalainen luottaa mieluummin yksinkertaiseen.
Pimeyteen tottunut vanha kansa on sinut kynttilänvalossa elämisen kanssa, mutta uusi sukupolvi kaipaa parempaa, ja tänäpäivänä vaatimukset valaistustason suhteen ovatkin jo kovat. Suomalainen arvostaa terveyttään ja hyvinvointiaan, ja haluaa nykytrendin mukaisesti saada aikaiseksi niin paljon kuin mahdollista päivänsä aikana. Tämä on johtanut siihen, että hehkulampun loisteessa elävät ihmiset ovat kuihtuva luonnonvara, kun uudet sukupolvet siirtyvät terveysvaikutuksiltaan tunnettuihin led-valaisimiin.
Suosituin valaistustyyli nuoremman sukupolven keskuudessa tänäpäivänä on valaista tilat tehokkaasti ja vihreiden arvojen mukaisesti useimmiten upotettavilla led-valaisimilla, jotka eivät erityisesti näy, mutta tuovat erinomaisen valomäärän talven pimeydessä velloviin tiloihin. Perusvalon riittävä määrä hoidetaan kuntoon tasaisen valon tuovilla, neutraalin sävyisillä led-valaisimilla, ja yksityiskohtia saatetaan tuoda esille esimerkiksi spottivalaisimilla tai epäsuoraa valoa hyödyntäen. Mikäli halutaan näyttävä riippuvalaisin, se ei yleensä toimi valonlähteenä yksin, vaan pääasiassa sisustuselementtinä hyvän valaistuksen keskellä.
Suomalainen valaistus hakee usein inspiraatiota pakkaspäivän kimaltelevasta hangesta, ja Suomessa käytetyn valon sävy onkin usein neutraali, ei niinkään kellertävä. Lämpöisyyttä valon sävyyn saatetaan kuitenkin hakea esimerkiksi takkahuoneeseen tai muuhun lämpöä ja lepoa kuvastavaan tilaan.
Suomalaisen valaistuksen pääkohdat
Pääasiat Suomalaisen valaistuksen nykytrendeissä ovat siis:
– luonnon materiaalit ja muodot
– valon sävy aurinkoisesta talvipäivästä
– yksinkertainen ja tyylikäs, ei pröystäilevä
– vihreitä arvoja ja hyvinvointia tukeva
– valon määrään keskittyvä.
Jos tarvitset apua valaistuksen suunnittelun tai valaistusuudistuksen kanssa, ota rohkeasti yhteyttä, autamme parhaamme mukaan.